Предавања Одељења грађевинских наука

Регионализам у српској модерној архитектури

25.10.2017, Свечана сала Грађевинског факултета у Београду
Предавач: Др Игор Марић, научни саветник
Одељење: Одељење грађевинских наука
Ако територију Србије, као и регије на којима већином живе Срби у заједници са другим народима, посматрамо кроз време и као оформљен амбијент, можемо запазити одређене стваралачке и подстицајне обрасце при сагледавању развоја српске архитектуре. У развоју грађења свакако се издвајају: период средњовековне архитектуре, паралелна и непрекинута нит народног стваралаштва, потом, у контексту стварања модерне националне државе, романтичарске тенденције, као и потоњи периоди усвајање модернизма све до постмодернизма као дела општих европских развојних токова. Поменуто стваралаштво је добрим делом изучавано, валоризовано и препознато као корпус који је у једном сегменту уврштен у националну баштину. Оно што до сада није урађено, а циљ је овог предавања, јесте да се хронолошки и валоризацијски презентује корпус регионалне архитектуре Србије као континуално присутан и непрестано подстицајан, мада не и довољно афирмисан, и то са акцентом на такве тенденције видне у савремено доба код многих истакнутих архитеката, које су присутне и у стваралачком раду аутора.
Предавач: Др Игор Марић, научни саветник (Биографија)
Др Игор Марић, дипл.инж.арх., научни саветник, рођен је у Београду 1950.г. Дипломирао је, магистрирао и докторирао (2006.) на Архитектонском факултету у Београду. Од 1980-1984. радио је у Институту за архитектуру и урбанизам Србије (ИАУС), а од 1984-1991. у Инвест бироу. Од 1991.г. ради у ИАУС-у, у функцији помоћника директора до 2010.г. и директора од 2010-2014. Бави се урбанизмом, пројектовањем и научним радом у области развоја градских, сеоских и туристичких насеља, развоја архитектуре и биоклиматске архитектуре. Извео је преко 40 објеката и израдио преко 20 урбанистичких планова. Објавио је три монографије и више од 100 научних радова у домаћим и међународним часописима, а цитиран је 90 пута. Активан је у струковним удружењима од 1985.г. Повремено је ангажован у настави на Архитектонском факултету у Београду и Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу. Добитник је низа награда за стручна и научна остварења.
design by Milica Popović
prodaja stanova pik besplatne knjige smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online cvijece vicevi jastuci madraci
врх
https://loginhondaslot.com/ https://situsxyz388.co/ https://xyz388id.vip/ https://apo388.com/ https://loginapo388.com/
https://bpka.deliserdangkab.go.id/slot-anti-rungkad/ https://bpka.deliserdangkab.go.id/slot-thailand/ http://drond.bpkad.kutaitimurkab.go.id/files/situs-toto/ http://drond.bpkad.kutaitimurkab.go.id/files/server-thailand/ situs tot https://stit-lingga.ac.id/pai/thumbs togel online rel="noopener"