Предавања

Реверзибилни ток при испаравању у микроканалским размењивачима и могућности које се отварају

04.12.2013, Свечана сала Грађевинског факултета у Београду
Предавач: Проф. др Предраг Хрњак
Одељење/Институција: Одељење машинских наука
Микроканални размењивачи (ID=0.5-1mm) постају све популарнији у разним енергетским системима, поготово тамо где су компактност и тежина вазни фактори. Оригинално зачети у авионским расхладним системима, преко мобилних (хлађење мотора и кабина код аутомобила) данас налазе све већу примену у стационарним апликацијама. Један од проблема је адекватна расподела двофазног тока при адиабатском струјању радног флуида у разделницима. Један од начина да се смањи утицај инерцијаних сила је раздвајање фаза циме би само течност улазила у канале. Проучавајући те феномене откривен је реверзибилни ток флуида у микроканалима, визуализовано је и квантификовано струјање у каналима и разденицима. Ово предавање ће бити премијерна презентација целокупног тока (и у каналу и разделнику) у микроканалном испаривачу. На крају предавања биће приказан нови начин спровођења паре обилазним путем.
Предавач: Проф. др Предраг Хрњак
Проф. Предраг Хрњак је добио своје комплетно образовање на Машинском факултету у Београду на коме је радио од 1980 да би као доцент 1993 прешао на University of Illinois, Urbana-Champaign где је сада Wilbert Stoecker Res. Professor и ko-Direktor ACRC. ACRC (Air Conditioning and Refrigeration Center) је основан 1988 као јединствен NSF (National Science Foundation) University – Industry Cooperative Research Center у тој области. Са преко 100 истраживаца и 30 чланица - компанија највећи је у свету са фокусом на хлађење и климатизацију. Проф. Хрњак је објавио преко 400 публикација, од којих више од 100 радова у водећим часописима, као и бројна позивна/уводна предавања. Био је ментор више од 100 постипломаца који су професори на неколико универзитета у свету, истраживачи у водећим индустријама као и у CTS-у. CTS је истраживачка компанија коју је Проф. Хрњак основао и сада у сопственим лабораторијама на 10.000 m са преко 50 истраживача ради на великом броју научних и стручних пројеката везаних за термичке системе. У овом моменту Др. Хрњак је ментор 18 - торици постдипломаца. У његовој истраживачкој групи су још и пет постдипломаца-гостујућих истраживача. Проф. Хрњак је Fellow/Member ASHRAE, SAE, ASME, био је директор IIAR (International Institute for Ammonia Refrigeration), добитник је више највећих награда у својој области (IIR - Gustav Lorentzen, IoR - J&E Hall, IEA – Rittter fon Ritzenhoff,…)
design by Milica Popović
prodaja stanova pik besplatne knjige smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online cvijece vicevi jastuci madraci
врх
https://loginhondaslot.com/ https://situsxyz388.co/ https://xyz388id.vip/ https://apo388.com/ https://loginapo388.com/
https://bpka.deliserdangkab.go.id/slot-anti-rungkad/ https://bpka.deliserdangkab.go.id/slot-thailand/ http://drond.bpkad.kutaitimurkab.go.id/files/situs-toto/ http://drond.bpkad.kutaitimurkab.go.id/files/server-thailand/ situs tot https://stit-lingga.ac.id/pai/thumbs togel online rel="noopener"